16 septembrie 2020

Investitiile straine directe in accelerare in iulie

Datele BNR indica declinul investitiilor straine directe cu aproximativ 60% an/an la 1.3 miliarde EUR in perioada ianuarie-iulie, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Participatiile la capital si creditele intragrup s-au situat la 779 milioane EUR, respectiv 547 milioane EUR.

Cu toate acestea, investitiile straine directe au accelerat in iulie, evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si pozitionarea la inceputul ciclului economic post-pandemie.


Graficul 1. Investitiile straine directe (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR)

Investitiile straine directe (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR) exprimate in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).