22 octombrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Investitiile straine directe in crestere pentru a cincea luna la rand in august

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) investitiile straine directe au crescut pentru a cincea luna la rand in august, volumul accelerand la 320 milioane EUR.

Aceasta evolutie confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si pozitionarea la inceputul unui nou ciclu economic.

Cu toate acestea, in perioada ianuarie-august investitiile straine directe au inregistrat un nivel de doar 1.4 miliarde EUR, in diminuare de la 4.3 miliarde EUR in perioada similara din 2019, cu urmatoarea distributie: participatii la capital 994 milioane EUR si credite intragrup 402 milioane EUR.

Ajustarea investitiilor straine directe in primele opt luni din 2020 a fost determinata de incidenta pandemiei, cu impact nefavorabil in primul trimestru al anului curent.

Apreciem ca economia interna va atrage investitii straine directe cu un ritm in accelerare in acest deceniu, scenariu sustinut de o serie de factori, printre care se mentioneaza perspectivele de persistenta a unui mix relaxat de politici economice la nivelul Uniunii Europene; potentialul ridicat de dezvoltare pentru infrastructura critica din Romania.Graficul 1. ISD (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR)

ISD (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR) reprezentata in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).