13 august 2020

Investitiile straine directe in crestere pentru a treia luna consecutiv in iunie

Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica cresterea investitiilor straine directe pentru a treia luna la rand in iunie, evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta pandemiei si perspectiva intrarii intr-un nou ciclu economic pe termen scurt.

In semestrul I 2020 investitiile straine directe au consemnat un nivel de 352 milioane EUR (in diminuare de la circa 2.7 miliarde EUR in perioada similara a anului trecut), cu urmatoarea distributie: 160 milioane EUR participatiile la capital si 192 milioane EUR creditele intragrup.

Subliniem faptul ca evolutia acestui indicator a fost puternic influentata de deteriorarea perceptiei de risc investitional dupa incidenta crizei sanitare, un soc fara precedent in perioada postbelica.Graficul 1. Investitiile straine directe (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR) 

Investitiile straine directe (suma ultimelor 12 luni) (milioane EUR)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).