02 iulie 2015

Marjele de dobanda au scazut in mai

Statisticile publicate astăzi de Banca Națională a României (BNR) indică scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă la nivelul sectorului bancar intern (cu excepția segmentului credite/depozite în sold în RON). Considerăm că aceste evoluții au fost influențate deciziile de politică monetară din România și Zona Euro.

Pe de o parte, în mai BNR a redus rata de dobândă de referință la 1.75% și nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON ale instituțiilor de credit la 8%.

Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană a accelerat programul de cumpărare de active, înainte de perioada concediilor de vară.

În acest context, în mai, ratele de dobândă la credite au consemnat o scădere mai severă față de declinul ratelor de dobândă la depozite (acestea au înregistrat noi minime istorice).

Pe segmentul credite/depozite noi în RON marja netă de dobândă s-a redus cu 8 puncte bază lună/lună în mai, la 3.7 puncte procentuale, iar pe componenta pentru creditele/depozitele noi în EUR marja netă de dobândă a scăzut cu 47 puncte bază lună/lună, la 3.6 puncte procentuale. Totodată, marja netă de dobândă s-a redus și pe segmentul credite/depozite în sold în EUR în mai, cu 2 puncte bază lună/lună, la 4.1 puncte procentiale.

Pe de altă parte, marja netă de dobândă pe segmentul credite/depozite existente în RON a crescut cu 18 puncte bază în mai față de aprilie, la 4.5 puncte procentuale, evoluție determinată de: scăderea ratei de dobândă la depozite, cu un ritm lunar de 15 puncte bază, la 1.8%; creșterea ratei de dobândă la credite, cu 2 puncte bază lună/lună, la 6.3%.

Între decembrie 2014 și mai 2015 marjele nete de dobândă au crescut, avansul fiind mai pronunțat pe segmentele credite/depozite noi în EUR și credite/depozite în sold în EUR.

Evoluțiile recente din Zona Euro și semnalele lansate de BNR la ședința din iulie exprimă premise de consolidare a marjelor nete de dobândă în sectorul bancar intern pe termen scurt.

 https://www.bancatransilvania.ro/blog/images/gallery/marjele-de-dobanda-au-scazut-in-mai/small_rata%20de%20dobanda%20la%20credite%20noi%20-%20ron%20vs%20eur.PNG

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).