30 august 2016

Marjele nete de dobanda au crescut la RON si au scazut la EUR in iulie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat recent evolutia ratelor de dobanda practicate in sectorul bancar intern in iulie. Se observa scaderea ratelor de dobanda la depozite spre noi minime istorice, atat la RON, cat si la EUR, evolutie determinata de excesul de lichiditate, dar si de natura relaxata a politicii monetare (mai ales in Zona Euro).

Pe de alta parte, ratele de dobanda la credite au crescut pe segmentul RON si au scazut la EUR, ca urmare a incidentei mai multor factori:

  1. perspectivele divergente de politica monetara (un nou ciclu in Romania vs. continuarea procesului de relaxare in Zona Euro);
  2. intensificarea provocarilor pe plan intern (Legea darii in plata);
  3. climatul pozitiv din sfera cererii de credite in moneda nationala;
  4. cresterea concurentei din partea bancilor care se finanteaza din Zona Euro (Euribor a atins noi minime istorice).

Pe segmentul credite/depozite in sold in RON marja neta de dobanda a crescut cu noua puncte baza luna/luna la 5.14 puncte procentuale in iulie (maximul de la final de 2007). Evolutia a fost determinata, in principal, de avansul ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de sase puncte baza, la 6.11% (maximul din decembrie 2015). Rata de dobanda la depozite s-a redus cu trei puncte baza fata de iunie, la 0.97% (nou minim istoric).

Totodata, la creditele/depozitele noi in RON marja neta de dobanda a urcat cu un ritm lunar de 13 puncte baza, la 5.34 puncte procentuale luna trecuta (maximul din vara anului 2007), date fiind: scaderea ratei de dobanda la depozite, cu opt puncte baza luna/luna la 0.74% (nou minim istoric); cresterea ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de cinci puncte baza, la 6.08% (maximul din toamna anului 2014).

Pe de alta parte, marja neta de dobanda pentru creditele/depozitele in sold in EUR a scazut cu un ritm lunar de sase puncte baza, la 3.09 puncte procentuale in iulie (minimul de la inceput de 2014): rata de dobanda la credite s-a redus cu opt puncte baza luna/luna, la 3.58% (minim istoric); rata de dobanda la depozite s-a diminuat cu doua puncte baza fata de iunie, la 0.49% (nou nivel minim istoric).

Nu in ultimul rand, la creditele/depozitele noi in EUR marja neta de dobanda s-a redus cu un punct baza comparativ cu nivelul din iunie, la 3 puncte procentuale. Evolutia a fost determinata de scaderea ratei de dobanda la credite cu un punct baza, la 3.35% (minim istoric). Rata de dobanda la depozite s-a consolidat la nivelul minim de 0.36%. 

Consideram ca dinamica marjelor nete de dobanda din sectorul bancar va fi influentata in perioada urmatoare de climatul macro-financiar global si european, dar si de deciziile de politica economica si de contextul electoral pe plan intern.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).