01 februarie 2017

Marjele nete de dobanda au evoluat divergent in 2016

Conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) marjele nete de dobanda la nivelul sectorului bancar intern au evoluat divergent in 2016, sub influenta mai multor factori:

  1. Deciziile si semnalele de politica monetara emise de Banca Centrala Europeana si de Banca Nationala a Romaniei;
  2. Excesul de lichiditate, determinat de ameliorarea climatului macroeconomic si de gradul ridicat de prudenta la nivelul populatiei si companiilor;
  3. Cresterea gradului de concurenta intre banci in contextul finalului perioadei banilor ieftini.

Pe de o parte, marjele nete de dobanda au crescut la creditele/depozitele in RON in perioada decembrie 2015 – decembrie 2016, pe fondul scaderii ratelor de dobanda la depozite (catre minime istorice), data fiind acumularea de exces de lichiditate in sectorul bancar.

Pentru creditele/depozitele in sold in RON marja neta de dobanda a urcat cu 37 puncte baza la 5.24 puncte procentuale, maximul din noiembrie 2007. Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea ratei de dobanda la depozite cu 43 puncte baza la 0.86% (minim istoric). Rata de dobanda la credite s-a redus cu 6 puncte baza la 6.10%.

Totodata, marja neta de dobanda la creditele/depozite noi in RON s-a majorat cu 82 puncte baza, la 5.22 puncte procentuale intre final de 2015 si finele lui 2016: rata de dobanda la depozite a scazut cu 41 puncte baza la 0.70%, iar rata de dobanda la credite a crescut cu 41 puncte baza la 5.92%.

Pe de alta parte, marjele nete de dobanda s-au redus la creditele/depozitele in EUR intre decembrie 2015 si decembrie 2016, ca urmare a declinului ratelor de dobanda la credite, in contextul politicii monetare relaxate a Bancii Centrale Europene.

La creditele/depozite in sold in EUR marja neta de dobanda s-a diminuat cu 65 puncte baza la 2.89 puncte procentuale (minimul din toamna anului 2013), evolutie determinata de declinul ratei de dobanda la credite cu 92 puncte baza la 3.31% (nivel minim istoric). Rata de dobanda la depozite s-a redus cu 27 puncte baza la 0.42% (minim istoric).

De asemenea, la creditele/depozitele noi in EUR marja neta de dobanda s-a diminuat cu 33 puncte baza la 2.74 puncte procentuale in intervalul decembrie 2015 – decembrie 2016: rata de dobanda la credite a scazut cu 52 puncte baza la 3.05%, iar rata de dobanda la depozite s-a redus cu 19 puncte baza la 0.31% (minim istoric).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).