06 iunie 2016

Momentul pozitiv din sfera consumului in consolidare

Cifrele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) arata consolidarea momentului favorabil la nivel de consum privat in luna aprilie, evolutie influentata de: ameliorarea venitului real disponibil al populatiei (pe fondul reducerii cotelor TVA, majorarii salariilor si evolutiei cotatiilor internationale la titei); dinamica creditarii in moneda nationala; reducerea ponderii economiei informale.

Vanzarile din comertul cu amanuntul au urcat pentru a 11-a luna la rand in aprilie, iar ritmul lunar a accelerat la 2.8% (cea mai buna dinamica din ultimele patru trimestre).

Raportat la aprilie 2015 comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) a crescut cu 19.1%: componentele carburanti, bunuri ne-alimentare si produse alimentare/bauturi/tutun au consemnat ritmuri de crestere de 7.3%, 17.3%, respectiv 29.1%.

Astfel, in perioada ianuarie – aprilie 2016 volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a urcat cu 19.1% an/an. Se noteaza dinamica componentei bunuri alimentare/bauturi/tutun, cu o crestere de 28.1% an/an, la aceasta evolutie contribuind atat reducerea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015), precum si majorarea salariilor si diminuarea ponderii economiei informale.

Totodata, vanzarile de produse ne-alimentare au crescut cu 16.7% an/an, evolutie determinata de factori precum: diminuarea cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016; ameliorarea climatului din piata fortei de munca; dinamica creditarii in RON.

Vanzarile de carburanti in magazine specializate au consemnat un avans de 9.2% an/an, sub influenta urmatorilor factori: declinul cotatiilor internationale la titei (in medie cu aproximativ 33% an/an), scaderea cotei generale de TVA, ameliorarea venitului real disponibil al populatiei si ciclul investitional post-criza.

Pentru perioada urmatoare ne asteptam la continuarea momentului pozitiv la nivelul comertului cu amanuntul, sub influenta mix-ului relaxat de politici economice. Cu toate acestea, previzionam atenuarea dinamicii anuale, pe masura disiparii impactului deciziilor de reducere a cotelor TVA, dar si ca urmare a perspectivelor de majorare a costurilor de finantare.

Prognozele scenariului macro-econometric central BT indica cresterea consumului privat cu o dinamica medie anuala de 5.5% in perioada 2016 – 2018, sub influenta urmatorilor factori: ameliorarea climatului din piata fortei de munca, dinamica creditarii, imbunatatirea ofertei in agricultura, fiscalizarea mai activa a economiei, redinamizarea turismului si migratia capitalului uman.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).