02 februarie 2017

Momentul pozitiv din turism s-a consolidat in 2016

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) confirma climatul pozitiv din turism, un sector cu potential ridicat in economia Romaniei.

In 2016 numarul sosirilor in unitati turistice din tara a crescut cu 10.4% an/an, la 10.9 milioane (maximul din 1990). Sosirile turistilor romani au urcat cu 10.3% an/an (la 8.5 milioane), iar cele ale strainilor s-au majorat cu 10.6% an/an (la 2.5 milioane).

De asemenea, numarul innoptarilor in unitati turistice a consemnat un avans de 7.8% an/an, pana la 25.3 milioane in 2016 (cel mai ridicat nivel din 1992). Innoptarile romanilor au crescut cu 7.8% an/an (la 20.5 milioane), iar cele ale strainilor au urcat cu 7.9% an/an (la 4.8 milioane).

Subliniem faptul ca tendinta de ameliorare din turism din ultimele trimestre este sustenabila, aspect reflectat de dinamica a doi indicatori:

  1. Durata medie pe sejur (la maxime istorice in 2016);
  2. Ponderea strainilor in total sosiri (22.6% anul trecut, maximul din 2005) si innoptari (19% in 2016 - nivel record).

Consideram ca dinamica pozitiva in turismul romanesc in ultimele trimestre a fost sustinuta de majorarea veniturilor populatiei, nivelul redus al riscului terorist si ameliorarea imaginii Romaniei in exterior.

Aceasta tendinta ar putea continua pe termen mediu, sustinuta de ciclul economic post-criza. Subliniem insa faptul ca accelerarea indicatorilor din turism este dependenta de cresterea calitatii serviciilor, inclusiv prin redinamizarea investitiilor in infrastructura.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).