17 august 2016

Numarul somerilor la minimul din toamna anului 2008

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) numarul somerilor s-a redus cu 2.3% luna/luna la 567.7 mii in iunie (cel mai redus nivel din toamna anului 2008).

In dinamica an/an numarul somerilor a scazut cu 8% in iunie si cu 7.5% in semestrul I 2016.

Rata somajului s-a diminuat de la 6.6% in mai la 6.4% in iunie (minimul ultimilor sapte ani). Se noteaza scaderea componentei feminine, cu 0.3 puncte procentuale luna/luna la 5.3%. Pe de alta parte, rata somajului la barbati s-a consolidat la 7.3%.

In perioada ianuarie-iunie 2016 rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 6.5%, in scadere cu 0.4 puncte procentuale an/an, evolutie determinata de accelerarea cererii interne (sub influenta mix-ului relaxat de politici economice), precum si de reducerea ponderii economiei informale, aspecte contrabalansate de intensificarea presiunilor in materie de costuri salariale. Rata somajului la femei s-a redus cu 0.5 puncte procentuale an/an la 5.4%, iar componenta masculina a scazut cu 0.3 puncte procentuale, la 7.3%.

Evolutiile recente din piata fortei de munca au confirmat scenariul macro-econometric central BT. Conform acestui scenariu rata medie anuala a somajului se va reduce de la 6.8% in 2015 la 6.5% in 2016, 6.3% in 2017, respectiv 6.1% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).