17 iunie 2016

Perspective de inflexiune pentru dinamica preturilor de consum dupa ritmul record de declin din luna mai

Institutul National de Statistica (INS) a publicat recent evolutia preturilor de consum in mai si primele cinci luni ale anului curent.

Datele INS indica cresterea preturilor de consum cu un ritm lunar de 0.25%, evolutie determinata, in principal, de avansul componentei bunuri alimentare (36% din cosul de consum) cu 0.55%.

Preturile la marfuri ne-alimentare (44.25% din cosul de consum) si tarifele la servicii (19.75% din cosul de consum) s-au majorat cu rate luna/luna de 0.09%, respectiv 0.11%, evolutie influentata de cresterea cotatiilor internationale la titei (cu 14% luna/luna) si deprecierea monedei nationale (in medie, cu 0.6% fata de euro si cu 0.9% raportat la dolarul american).

Raportat la mai 2015 preturile de consum s-au redus cu 3.46% (ritm record de scadere). Se evidentiaza declinul preturilor la marfuri alimentare, cu 7.57% an/an, evolutie determinata de diminuarea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie 2015.

De asemenea, preturile la bunuri ne-alimentare si tarifele la servicii au scazut cu ritmuri an/an de 1.23%, respectiv 0.62%, pe fondul reducerii cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

Pe indicele armonizat UE preturile de consum au scazut cu 3% an/an in mai.

In perioada ianuarie-mai 2016 preturile de consum s-au diminuat cu 2.9% an/an (cu 2.3% an/an pe indicele armonizat UE), ca urmare a reducerii cotelor TVA, dar si sub influenta fluctuatiilor din piata valutara, scaderii cotatiilor internationale la titei si accelerarii cererii interne.

In scenariul central actualizat ne asteptam la inflexiunea dinamicii anuale a preturilor de consum incepand cu luna iunie, pe fondul disiparii impactului reducerii TVA la alimente si servicii de alimentatie. In acest scenariu dinamica medie anuala a preturilor de consum se va situa la -0.8% in 2016, 1.5% in 2017, respectiv 1.8% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).