27 februarie 2017

Piata creditului privat s-a ajustat in ianuarie

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) soldul creditului neguvernamental total s-a ajustat in prima luna a anului, date fiind incertitudinile din sfera politicii economice, cu impact asupra comportamentului economic al populatiei si companiilor.

Soldul creditului neguvernamental total s-a diminuat pentru a doua luna consecutiv in ianuarie, cu un ritm lunar de 0.9%, la 218 miliarde RON (minimul din septembrie).

Creditul neguvernamental in RON s-a redus cu 0.6% luna/luna, la 125.1 miliarde RON: ajustarea componentei persoane juridice cu 1.7% (la 58.8 miliarde RON) a contrabalansat avansul segmentului populatie cu 0.4%, la 66.3 miliarde RON.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta s-a diminuat pentru a treia luna consecutiv, cu un ritm lunar de 1.4%, la 92.9 miliarde RON (minimul din primavara 2008). Creditul acordat companiilor a scazut cu 1.2% luna/luna, la 46.6 miliarde RON, iar componenta populatie s-a diminuat cu un ritm lunar de 1.5%, la 46.2 miliarde RON.

Dinamica an/an a creditului neguvernamental total s-a temperat de la 1.2% in decembrie la 0.9% in ianuarie (cea mai slaba evolutie din august 2016).

Creditul denominat in RON a crescut cu 13.8% an/an in ianuarie: componentele populatie si companii au urcat cu 25.5% an/an, respectiv cu 2.9% an/an.

La polul opus, creditul in valuta a scazut cu 12.5% an/an in prima luna a anului: segmentele populatie si companii s-au diminuat cu 15.6% an/an si cu 9.2% an/an.

In abordarea alternativa, creditul acordat populatiei s-a redus cu un ritm lunar de 0.4%, la 112.6 miliarde RON in ianuarie, evolutie determinata de declinul creditului de consum (cu 1% luna/luna, la 51.4 miliarde RON – minimul din 2014) si de decelerarea creditului ipotecar (avans cu 0.1% luna/luna, respectiv 12.1% an/an, la 58.5 miliarde RON - nivel record).

Soldul creditului neguvernamental catre companii s-a redus cu 1.5% luna/luna, la 105.5 miliarde RON in ianuarie (minimul din august).

La final de ianuarie ponderea segmentului RON in totalul creditului neguvernamental se situa la 57.4% (maxim istoric).

In scenariul central previzionam majorarea soldului mediu al creditului neguvernamental total cu ritmuri anuale de 2.9% in 2017, 3.7% in 2018, respectiv 2.2% in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).