23 septembrie 2020   |   Timp de citire: 4 minute

Piata de capital din Romania in liga emergenta secundara

Din 21 septembrie 2020 piata de capital din Romania este inclusa in categoria pietelor emergente secundare, promovare care reprezinta cel mai important eveniment de la redeschiderea bursei in urma cu 25 ani.

Pe de o parte, includerea in liga emergenta a pietelor de capital are loc intr-un moment in care economia mondiala si economia Zonei Euro au intrat in ciclul economic post-pandemie, iar Romania se afla la inceputul unui deceniu in care poate concretiza oportunitati fara precedent.

Astfel, promovarea pietei interne de capital poate reprezenta o placa turnanta pentru accelerarea reformelor structurale si transformarilor din economia interna, aspecte fundamentale pentru aderarea Romaniei la grupul tarilor dezvoltate (OCDE – Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), dar si la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).

De asemenea, promovarea in liga emergenta secundara constituie o oportunitate pentru ca piata de capital din Romania sa se transforme intr-un centru financiar regional, mai ales in contextul amplelor transformari geo-politice si geo-economice care se prefigureaza pentru acest deceniu.

Pe de alta parte, atragem atentia cu privire la decalajele importante care despart Romania de Zona Euro si de tarile din Europa Centrala si de Est (Polonia), atat din perspectiva economiei reale, cat si din punct de vedere al pietei financiare.

Nu in ultimul rand, subliniem potentialul ridicat de dezvoltare pentru piata interna de capital, evidentiat de nivelul scazut al indicatorului capitalizare bursiera/PIB: 10% in Romania in 2019, cu mult sub nivelurile din Polonia (peste 26%), Germania (peste 57%) si SUA (peste 167%), dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Apreciem ca dezvoltarea pietei de capital va avea importante consecinte favorabile pentru dinamica economiei pe termen mediu-lung, prin scaderea costurilor de finantare si echilibrarea comportamentului economic al populatiei si companiilor.Graficul 1. Capitalizare bursiera / PIB 

Capitalizare bursiera per PIB reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).