10 ianuarie 2017

Piata fortei de munca din Statele Unite in faza de maturitate

Conform statisticilor publicate recent de Departamentul Muncii din Statele Unite piata fortei de munca a atins faza de maturitate a ciclului economic post-criza. Acest aspect este confirmat de tendinta de decelerare a procesului de creare de noi locuri de munca si de accelerarea dinamicii salariilor, intr-un context caracterizat printr-o evolutie predominant nefavorabila a productivitatii muncii.

Spre exemplu, numarul de noi locuri de munca generate de prima economie a lumii a decelerat de la 204 mii in noiembrie la 156 mii in decembrie, perioada in care media ultimelor 12 luni a inregistrat nivelul minim din primavara anului 2013 (180 mii).

Totodata, in 2016 economia SUA a creat 2.2 milioane noi locuri de munca, in atenuare cu 21.4% an/an și, totodata, cea mai slaba performanta din ultimii ani (perioada 2011-2012).

Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de dinamica nefavorabila a productivitatii muncii (dupa cum se poate nota in graficul de mai jos decalajul dintre procesul de creare de locuri de munca si ritmul productivitatii muncii a atins recent cote fara precedent in ultimele decenii), precum si de accelerarea dinamicii salariilor (spre cel mai ridicat nivel din prima jumatate a anului 2009).

Astfel, la final de 2016 numarul de locuri de munca din SUA se situa cu 7.2 milioane peste nivelul din vara anului 2007 (momentul declansarii crizei economico-financiare globale). De asemenea, numarul de noi locuri de munca create in cadrul ciclului post-criza este de doua ori mai ridicat raportat la cel din perioada ciclului anterior, dar se mentine cu 35% sub cel inregistrat in ciclul economic al anilor 1990 (dominat de Revolutia IT).

Nu in ultimul rand, rata somajului s-a consolidat in decembrie, la 4.7%, in apropiere de minimele din perioada pre-criza, dar se mentine peste nivelul structural, un alt semn de maturitate pentru piata fortei de munca.

Evolutiile recente si perspectivele din piata fortei de munca coroborate cu tendinta de convergenta a inflatiei catre nivelul tintit de banca centrala exprima premise ca FED sa accelereze ciclul monetar demarat la final de 2015 in trimestrele urmatoare.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).