09 decembrie 2015

Piata fortei de munca s-a consolidat in perioada ianuarie-octombrie

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea numarului de someri cu 0.5% luna/luna, la 630.3 mii in octombrie. In perioada ianuarie-octombrie numarul mediu lunar de someri s-a redus cu 0.3% an/an, la 629.5 mii.

Prin urmare, rata somajului a scazut de la 6.9% in septembrie la 6.8% in octombrie, evolutie determinata de declinul ratei somajului la barbati (de la 7.7% la 7.6%). Rata somajului la femei a stagnat la 5.7% - nivelul minim din august 2009.

Astfel, in intervalul ianuarie-octombrie rata medie a somajului s-a consolidat la 6.8%, evolutie in linie cu scenariul macro-econometric central BT. Subliniem faptul ca procesul de consolidare din piata fortei de munca in perioada recenta (reflectat si de evolutia ratei somajului la un nivel apropiat de tendinta) a fost influentat de forte contradictorii: relansarea investitiilor productive (6.8% an/an la noua luni) vs. majorarea salariilor (7.6% an/an la zece luni); reducerea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie de la 24% la 9% (de la 1 iunie) vs. o fiscalizare mai activa a economiei.

Pe termen mediu ne asteptam la scaderea graduala a ratei medii anuale a somajului (la sub 6% in 2018), pe fondul accelerarii investitiilor productive si in contextul perspectivelor de continuare a reformelor structurale.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).