08 decembrie 2015
Institutul National de Statistica (INS) a publicat recent datele provizorii (1) cu privire la evolutia economiei interne in trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2015. Datele INS indica cresterea PIB cu un ritm trimestrial de 1.4% in T3, ritm in accelerare dupa stagnarea din T2.
In dinamica an/an economia interna a accelerat la 3.6% in T3, pe fondul contributiei cererii interne (4.4 puncte procentuale). Consumul privat (principala componenta a PIB) a urcat cu 6.6% an/an (cea mai buna dinamica din T3 2008), evolutie sustinuta de reducerea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% (incepand cu 1 iunie). Totodata, investitiile productive au crescut pentru al patrulea trimestru la rand, cu 4.2% an/an, evolutie care confirma intrarea economiei intr-un nou ciclu. Pe de alta parte, cererea externa neta a contribuit negativ la dinamica anuala a economiei in T3 (-0.8 puncte procentuale): exporturile au urcat cu 0.9% an/an, iar importurile s-au majorat cu 3.1% an/an.
In perioada ianuarie-septembrie PIB-ul a consemnat o crestere de 3.7% an/an, evolutie determinata de contributia cererii interne (4.7 puncte procentuale):
Cererea externa neta a contribuit negativ la dinamica PIB la 9 luni (-1 punct procentual): exporturile s-au majorat cu 5.7% an/an, iar importurile au crescut cu 8% an/an.
Cele mai bune performante in plan sectorial s-au consemnat in perioada ianuarie-septembrie in: constructii (5.4% an/an), comert/transport&depozitare/HORECA (7.1% an/an) si IT&C (12.8% an/an). Industria a inregistrat o crestere de 2% an/an, iar agricultura s-a diminuat cu 10.4% an/an.
Datele INS confirma scenariul central BT, in care ne asteptam la o crestere economica cu aproximativ 4% an/an in 2015 si accelerare la peste 5% an/an in 2016-2017, avand ca motor investitiile productive.
Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.
Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.
In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).
Articole similare