14 martie 2018

PIB-ul global a crescut in februarie cu cel mai bun ritm din 2014

Conform indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index), calculati de Markit Economics si JPMorgan, economia mondiala a accelerat in februarie, evolutie determinata de dinamica sectorului de servicii, sustinuta de climatul favorabil din piata fortei de munca si de Revolutia Digitala.

Indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si servicii)  a urcat cu un ritm lunar de 0.2 puncte, la 54.8 puncte – nivelul maxim din august 2014.

Ameliorarea componentei comenzi noi (de la 55.2 puncte in ianuarie la 55.3 puncte in februarie) si consolidarea componentei locuri de munca (la 52.9 puncte) indica perspective de continuare a climatului pozitiv din economia mondiala in lunile urmatoare.

Cu toate acestea, decelerarea activitatii in ramurile servicii de consum, bunuri intermediare si bunuri de capital exprima intrarea economiei mondiale in faza de maturitate a ciclului post-criza.

Se evidentiaza accelerarea sectorului de servicii in februarie: indicatorul PMI din aceasta ramura a urcat cu 0.7 puncte luna/luna la 54.8 puncte – maximul din martie 2015.

Industria prelucratoare a continuat sa creasca luna trecuta, insa cu un ritm mai lent – indicatorul PMI in atenuare la 54.2 puncte – minimul din noiembrie 2017.

 Previzionam consolidarea climatului macroeconomic mondial pe termen scurt, cu perspectiva schimbarii de tendinta (din accelerare in decelerare) pâna la finalul anului, scenariu sustinut de majorarea costurilor de finantare, unda de volatilitate din pietele financiare internationale si acumularea de riscuri in sfera comertului international.

Specialistii Fondului Monetar International (FMI) previzioneaza ritmuri medii anuale de crestere pentru economia mondiala de 3.9% in 2018 si 2019, respectiv 3.7% in 2020.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).