28 mai 2020

PIB-ul tarilor dezvoltate in scadere cu 0.8% an/an in trimestrul I

Conform datelor publicate recent de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) PIB-ul tarilor dezvoltate s-a diminuat cu o dinamica trimestriala de 1.8% in T1. Cea mai slaba evolutie din T1 2009 a fost determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc, inclusiv implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare.

Cele mai abrupte scaderi trimestriale ale PIB-ului au fost inregistrate in Italia (4.7%) si Franta (5.8%), tarile care au introdus restrictii severe pentru atenuarea raspandirii pandemiei.

Totodata, PIB-ul s-a diminuat in T1 si in Japonia, SUA, Marea Britanie, Germania si Canada cu dinamici trimestriale de 0.9%, 1.2%, 2%, 2.2%, respectiv 2.6%.

Atragem atentia cu privire la faptul ca Japonia, Germania, Franta si Italia au intrat in recesiune in T1 (PIB-ul a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv).
In ceea ce priveste ritmul anual al PIB s-a inregistrat o scadere cu 0.8% la nivelul OCDE in T1, cele mai severe ajustari fiind inregistrate in Japonia (2.2%), Germania (2.3%), Italia (4.8%) si Franta (5.4%).

Pe de alta parte, economia SUA a crescut cu 0.3% an/an in T1.

PIB-ul G7 (tarile cele mai industrializate) s-a redus cu 2% trimestru/trimestru si cu 1.3% an/an in primul trimestru din 2020.

Consideram ca economia mondiala si economiile dezvoltate vor initia un nou ciclu pe termen scurt, dupa punctul minim inregistrat in trimestrul II. Pentru noul ciclu economic ne asteptam la o ameliorare semnificativa (cantitativa, dar mai ales calitativa) a investitiilor productive.

 

Graficul 1. Evolutia PIB (%, an/an)

Grafic-articol-Blog-BT-Evolutia-PIB-(precente-an-per-an) 
Sursa: OCDE

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).