26 iunie 2015

Ponderea creditului neguvernamental în lei la maximul din 2007

Conform datelor publicate astăzi de Banca Națională a României creditul neguvernamental total a consemnat o creștere cu 1.3% lună/lună, la 212.8 miliarde LEI în mai (maximul ultimelor șase luni).

Această evoluție a fost determinată de dinamica creditului neguvernamental în LEI, în urcare pentru a patra lună la rând (cu 3.1%, la 98.6 miliarde LEI), evoluție susținută de scăderea costurilor de finanțare și de relansarea investițiilor productive. Creditul în LEI pentru persoane fizice a crescut cu 3.7% lună/lună, la 43.8 miliarde LEI, iar creditul în LEI pentru persoane juridice s-a majorat cu un ritm lunar de 2.6%, la 54.8 miliarde LEI.

Pe de altă parte, creditul neguvernamental în valută a continuat să scadă, însă cu un ritm mai temperat, de doar 0.2% lună/lună, la 114.2 miliarde LEI: componenta persoane juridice s-a diminuat cu 1.1%, la 53.5 miliarde LEI; componenta persoane fizice a urcat cu 0.6%, la 60.7 miliarde LEI.

Comparativ cu luna mai 2014 creditul neguvernamental a scăzut cu 1.9%, cel mai redus ritm de declin din ultimele 13 luni. Se notează creditul neguvernamental în LEI, în accelerare la 9.7% an/an (componenta persoane fizice a crescut cu 19.6% an/an, iar componenta persoane juridice a urcat cu 2.9% an/an).

Pe de altă parte, creditul neguvernamental în valută a scăzut cu 10.1% an/an: componenta persoane fizice s-a diminuat cu 6.8% an/an, iar componenta persoane juridice a consemnat un declin cu 13.6% an/an.

Prin urmare, în mai, ponderea creditului în LEI în totalul creditului neguvernamental a urcat la 46.3%, nivelul maxim de la final de 2007.

 

credit neguvernamental

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).