25 mai 2020

Potential ridicat de dezvoltare pentru agricultura in acest deceniu

Agricultura a constituit dintotdeauna o ramura traditionala si strategica a economiei interne. In prezent Romania este un important producator agricol la nivelul Uniunii Europene, cu ponderi importante la productia de grau (6%-7%), porumb (25%), floarea soarelui (34%) si soia (14%).

Sectorul primar contribuie cu 4.5% la valoarea adaugata bruta din Romania, o pondere superioara nivelurilor din Polonia (2.3%) si Uniunea Europeana (1.6%).

Cu toate acestea, volumul investitiilor in agricultura este redus, sub 3% din totalul investitiilor productive, situandu-se la sub 50% din nivelul inregistrat in Polonia.

De asemenea, Romania a inregistrat deficit pe balanta comerciala cu alimente si animale vii in ultimii ani (aproximativ 2 miliarde EUR in 2019).

Nu in ultimul rand, pandemia coronavirus a contribuit la cresterea probabilitatii incidentei unei crize alimentare, dar si la orientarea populatiei spre consumul de alimente bio.

In acest context, atragem atentia cu privire la potentialul de dezvoltare pentru agricultura Romaniei in acest deceniu, sustinut si de persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus, dar si de premisele de continuare a procesului de convergenta economica europeana.

Atragem insa atentia cu privire la faptul ca pentru concretizarea acestui potential sunt necesare investitii inteligente, mai ales in zootehnie, dar si in sistemul de irigatii si in industria alimentara.

Evolutiile din sfera productiei vegetale din ultimii ani confirma tranzitia graduala spre o agricultura intensiva si exprima faptul ca Romania poate concura cu alte tari: in prezent randamentul la hectar la grau, porumb si floarea soarelui se situeaza peste nivelul din Polonia.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).