08 aprilie 2020

Preturile caselor au accelerat in ultimul trimestru din 2019

Datele comunicate astazi de Eurostat indica accelerarea ritmului de crestere a preturilor caselor in Romania in T4 2019: 1.6% trimestru/trimestru si 4.7% an/an (cea mai buna dinamica din T4 2018).

Evolutia a fost sustinuta de o serie de factori: climatul pozitiv din piata fortei de munca, continuarea Programului Prima Casa si momentul favorabil din piata creditului (influentat si de tendinta de scadere a costurilor reale de finantare).

Cu toate acestea, ritmul anual al pretului real al caselor (dupa ajustarea cu inflatia) a crescut cu doar 1% an/an in ultimul trimestru al anului trecut.

In 2019 preturile caselor (nominale) au urcat cu 3.4% an/an, ritm in decelerare de la 5.6% an/an in 2018 si, totodata, cea mai slaba evolutie din 2015.

Pretul real al caselor (dupa ajustarea cu inflatia) s-a redus insa cu 0.4% an/an in 2019, cea mai slaba evolutie din 2014.

Atragem atentia cu privire la faptul ca in 2019 evolutia pretului real al caselor in Romania a fost divergenta comparativ cu cele inregistrate in SUA, Zona Euro, Germania si Polonia, aspect evidentiat in graficul de mai jos.

Ne asteptam ca evolutia pietei imobiliare sa fie influentata de socul pandemiei pe termen scurt, cu impact important indeosebi in primavara acestui an.

Din perspectiva termenului mediu consideram ca piata imobiliara din Romania va fi sustinuta de o serie de factori structurali:
1. perspectivele de persistenta a costurilor reale de finantare la un nivel redus;
2. ameliorarea climatului din piata fortei de munca dupa depasirea pandemiei;
3. cresterea populatiei (foarte probabil o parte din populatia care s-a intors in contextul incidentei pandemiei va ramane in Romania).

 

Graficul 1. Preturile caselor dupa ajustarea cu inflatia (an/an)

Preturile caselor dupa ajustarea cu inflatia (an/an)

Sursa: Eurostat, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).