17 august 2016

Preturile de consum au scazut cu 0.78% an/an in iulie

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea preturilor de consum in iulie, cu 0.24% luna/luna.

Aceasta evolutie a fost determinata indeosebi de declinul preturilor la carburanti, energie electrica si gaze naturale, cu ritmuri lunare de 1%, 1.48%, respectiv 3.48%. De asemenea, preturile la legume/conserve din legume s-au diminuat cu 3.23% luna/luna, notandu-se scaderea preturilor la cartofi cu 11.44% raportat la iunie.

Pe de alta parte, se observa cresterea preturilor la oua si fructe/conserve din fructe, cu ritmuri luna/luna de 2.53%, respectiv 4.08%.

Raportat la iulie 2015 preturile de consum au scazut cu 0.78%, evolutie determinata de o serie de socuri de partea ofertei (partial contrabalansate de accelerarea cererii interne).

  • Scaderea cotei generale de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016;
  • Declinul cotatiilor internationale la titei (cu aproximativ 16% an/an);
  • Diminuarea preturilor administrate.

Astfel, preturile la bunuri ne-alimentare (44.25% din cosul de consum) s-au redus cu 2.2% an/an, in timp ce tarifele la servicii (19.75% din cosul de consum) au scazut cu 0.93% an/an.

Pe de alta parte, preturile la marfuri alimentare (36% din cosul de consum) au urcat cu 1.25% an/an in iulie, ca urmare a disiparii impactului reducerii TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015).

In ceea ce priveste indicele armonizat al preturilor de consum s-a consemnat un declin de 0.3% an/an in iulie.

Prin urmare, in primele sapte luni ale anului curent preturile de consum s-au diminuat cu 2.3% an/an (si cu 1.8% pe indicele armonizat UE).

Am incorporat dinamica preturilor de consum din luna iulie, dar si evolutiile macro-financiare globale, europene si interne din ultima perioada si am ajustat prognozele pe termen mediu.

Noile previziuni indica o dinamica medie anuala a preturilor de consum (pe indicele armonizat UE) de -1.1% in 2016, 1.5% in 2017, respectiv 2.2% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).