16 ianuarie 2017

Preturile de consum au scazut cu 1.55% an/an in 2016

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea preturilor de consum in decembrie, cu 0.54% an/an. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de reducerea cotei generale de TVA (de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016) si de declinul preturilor la energie.

Astfel, preturile la bunuri ne-alimentare (44.25% din cosul de consum) s-au diminuat cu 0.87% an/an, in timp ce tarifele la servicii (pondere de 19.75% in cosul de consum) au scazut cu 1.83% an/an in ultima luna din 2016.

Pe de alta parte, preturile la marfuri alimentare (36% din cosul de consum) au crescut cu 0.68% an/an in decembrie, pe fondul disiparii impactului reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie 2015).

Astfel, in 2016 preturile de consum au consemnat o scadere cu un ritm mediu an/an de 1.55%. Aceasta evolutie a fost determinata de reducerea cotelor TVA si de declinul preturilor la energie si influentata de evolutiile cotatiilor internationale la titei (diminuare cu aproximativ 17% an/an pentru BRENT) si de fluctuatiile din piata valutara.

In ceea ce priveste indicele armonizat al preturilor de consum s-a inregistrat o scadere cu 0.1% an/an in decembrie, respectiv cu 1.1% an/an in 2016.

Subliniem faptul ca in perioada recenta s-au acumulat semnale de inflexiune pentru dinamica preturilor de consum: disiparea impactului reducerii cotelor TVA, majorarea cotatiilor internationale la titei si deprecierea monedei nationale.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la revenirea in teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a preturilor de consum si la convergenta acesteia spre nivelul tintit de BNR. Astfel, inflatia medie anuala ar putea accelera de la 1.8% in 2017, la 2.5% in 2018, respectiv 2.6% in 2019.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).