10 septembrie 2015

Preturile de consum au scazut cu 1.87% an/an in august

Conform Institutului National de Statistica (INS) preturile de consum au scazut cu un ritm lunar de 0.51% in august, pe fondul declinului preturilor la alimente (cu 0.79%) si la bunuri nealimentare (cu 0.54%). Tarifele la servicii au urcat usor, cu 0.02% luna/luna.

Se noteaza scaderea preturilor la combustibili (cu 2.93% fata de iulie, ca urmare a declinului cotatiilor internationale la titei), dar si la legume si fructe (cu un ritm lunar de 5.62%). Totodata, tarifele la servicii de posta si telecomunicatii s-au diminuat cu 0.23% luna/luna.

Pe de alta parte, se evidentiaza cresterea preturilor la oua, cu un ritm lunar de 3.94%.

Comparativ cu august 2014 preturile de consum au scazut cu 1.87%, evolutie determinata de declinul preturilor la alimente (cu 7.15%, pe fondul reducerii cotei TVA de la 24% la 9% de la 1 iunie). Preturile la bunuri nealimentare au crescut cu 0.77% an/an, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 2% an/an in august.

Pe indicele armonizat al preturilor de consum se noteaza o scadere cu 1.7% an/an in august.

In scenariul central actualizat previzionam ritmuri medii anuale pentru dinamica preturilor de consum de - 0.3% in 2015, - 0.6% in 2016, respectiv 0.6% in 2017. Acest scenariu are incorporate prevederile Noului Cod Fiscal (versiunea reexaminata, aprobata de Parlament si promulgata de Presedinte recent).

Dinamica preturilor de consum

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).