13 ianuarie 2016

Preturile de consum au scazut, in medie, cu 0.6% an/an in 2015

Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) preturile de consum au crescut pentru a patra luna la rand in decembrie, cu un ritm lunar de 0.11%.

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea preturilor la bunuri alimentare si a tarifelor la servicii cu ritmuri luna/luna de 0.24%, respectiv 0.40%. Pe de alta parte, preturile la bunuri ne-alimentare s-au redus cu un ritm lunar de 0.11%.

Raportat la decembrie 2014 preturile de consum au scazut cu 0.93%, evolutie determinata de declinul preturilor la bunuri alimentare cu 6.2%, pe fondul reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9%, incepand cu 1 iunie 2015.

Preturile la bunuri ne-alimentare si tarifele la servicii au urcat cu ritmuri an/an de 1.95%, respectiv 2.41%.

Masurata pe indicele armonizat UE (IAPC) dinamica an/an a preturilor de consum s-a situat la -0.7% in decembrie.

In 2015 preturile de consum au scazut cu 0.6% an/an (cu 0.4% an/an pe IAPC), evolutie la care au contribuit factori precum: reducerea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, scaderea cotatiilor internationale la titei (in medie cu 47% an/an), evolutiile din pietele valutare si calendarul de liberalizare a pietei energiei.

In scenariul central revizuit previzionam o dinamica medie anuala a preturilor de consum de -1% in 2016, 0.6% in 2017, respectiv 1% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).