08 iunie 2016

Previziunile Bancii Mondiale

Recent Banca Mondiala (BM) a publicat a doua editie din 2016 a Raportului macroeconomic mondial, cu titlul “Divergente si riscuri”. Institutia a diminuat prognozele privind dinamica economiei mondiale in perioada 2016-2018, in contextul persistentei divergentelor economice si intensificarii provocarilor si riscurilor.

Conform noilor previziuni dinamica anuala a PIB-ului global se va consolida la 2.4% in 2016, dupa care va accelera gradual, la 2.8% in 2017, respectiv 3% in 2018.

BM a redus previziunile privind dinamica economiei Statelor Unite pe termen mediu, prin incorporarea evolutiilor recente din pietele internationale de materii prime si din piata valutara, dar si a perspectivelor privind dinamica tarilor emergente si in dezvoltare. Scenariul central actualizat indica ritmuri anuale de crestere pentru prima economie a lumii de 1.9% in 2016, 2.2% in 2017, respectiv 2.1% in 2018.

Zona Euro va continua sa creasca cu un ritm moderat pe termen mediu, in consolidare la 1.6% in 2016-2017, respectiv 1.5% in 2018, conform Raportului Bancii Mondiale. Acest scenariu este sustinut de politica monetara relaxata a BCE, nivelul redus al cotatiilor internationale la materii prime si semnalele de relaxare fiscal-bugetara.

Institutia a redus si previziunile privind dinamica statelor emergente si in dezvoltare pe termen mediu, pe fondul nivelului redus al cotatiilor internationale la materii prime, dinamicii lente a comertului international, volatilitatii fluxurilor financiare internationale si provocarilor structurale din aceste economii. In scenariul actualizat BM grupul tarilor emergente si in dezvoltare va creste an/an cu 3.5% in 2016 (apropiat de dinamica din 2015, de 3.4%), 4.4% in 2017, respectiv 4.7% in 2018.  

Printre provocarile si riscurile cu care se confrunta economia mondiala din perspectiva termenului scurt-mediu Raportul BM mentioneaza: climatul macro-financiar dificil din tarile exportatoare de titei si alte materii prime; cresterea economica anemica in sfera statelor dezvoltate; escaladarea datoriei sectorului privat in randul tarilor emergente, intr-un context caracterizat prin noul ciclul monetar demarat de Rezerva Federala in decembrie 2015; incertitudinile din sfera politicii economice (inclusiv referendumul privind Brexit din 23 iunie si eficienta masurilor neconventionale de relaxare monetara); presiunile in directia implementarii de masuri protectioniste; tensiunile geo-politice si terorismul.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).