07 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 3 minute

Previziunile de iarna ale Bancii Mondiale

La inceputul anului curent Banca Mondiala a publicat prima editie din 2021 a raportului macroeconomic mondial (Subdued Global Economic Recovery), care include previziunile pe termen scurt si mediu pentru tarile lumii, actualizate prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare si stirilor medicale.

Pe de o parte, Banca Mondiala evidentiaza semnalele de redinamizare a economiei mondiale dupa recesiunea severa determinata de incidenta pandemiei COVID-19, un soc fara precedent in ultimele decenii.

Pe de alta parte, expertii institutiei atrag atentia cu privire la provocarile pe termen scurt si mediu din perspectiva sanatatii publice, gestiunii datoriilor, politicilor monetare si reformelor structurale.

Banca Mondiala subliniaza faptul ca autoritatile, populatia si companiile trebuie sa fie pregatite pentru o noua realitate economica si recomanda implementarea de masuri care sa permita alocarea eficienta a resurselor (capital, munca si inovatie) pentru tranzitia la o economie mai verde in perioada post-pandemie.

In acceptiunea Bancii Mondiale incidenta crizei sanitare reprezinta o oportunitate pentru tarile lumii pentru a ameliora modelul de dezvoltare, prin reformularea politicilor, aspect necesar pentru initierea unui model de crestere economica verde, inteligenta, care contribuie la reducerea inegalitatilor.

Specialistii institutiei financiare internationale atrag atentia cu privire la prioritizarea masurilor pentru ameliorarea climatului investitional, cresterea flexibilitatii pe piata fortei de munca, imbunatatirea transparentei si guvernantei, intarirea supravegherii in sectorul financiar si mecanismelor de solutionare in cazul falimentelor de companii si cresterii creditelor neperformante.

In acest context, Banca Mondiala subliniaza importanta redinamizarii investitiilor pentru sustinerea procesului de relansare economica si recomanda investitia in proiecte de infrastructura verde, eliminarea subventiilor pentru combustibili fosili si stimularea tehnologiilor sustenabile, pentru reducerea poluarii, redinamizarea procesului de generare de locuri de munca si adaptarea la efectele modificarilor climatice.

Conform prognozele actualizate de Banca Mondiala PIB-ul global s-ar putea ajusta cu 4.3% an/an in 2020 (revizuire in sus cu 0.9 puncte procentuale), dar ar putea creste cu 4% in 2021 si 3.8% in 2022.

In acest scenariu grupul tarilor dezvoltate se va diminua cu 5.4% an/an in 2020, dar ar putea sa creasca cu ritmuri anuale de 3.3% in 2021, respectiv 3.5% in 2022.

PIB-ul SUA (prima economie a lumii) s-ar putea ajusta cu 3.6% an/an in 2020, dar ar putea creste cu ritmuri anuale de 3.5% in 2021, respectiv 3.3% in 2022.

Economia Zonei Euro s-ar putea diminua cu 7.4% an/an in 2020, dar ar putea creste cu 3.6% an/an in 2021, respectiv 4% an/an in 2022.

Pentru grupul economiilor emergente si in dezvoltare expertii Bancii Mondiale previzioneaza scadere cu 2.6% an/an in 2020, urmata de crestere cu 5% an/an in 2021 si 4.2% an/an in 2022.

In acest scenariu PIB-ul Chinei (a doua economie a lumii) va decelera la 2% an/an in 2020, dar va accelera la 7.9% an/an in 2021 si va creste cu 5.2% an/an in 2022.

Pentru economia Romaniei Banca Mondiala estimeaza o scadere cu 5% an/an in 2020, urmata de crestere cu 3.5% an/an in 2021, respectiv 4.1% an/an in 2022.

La nivelul comertului international Banca Mondiala estimeaza o ajustare cu 9.5% an/an in 2020 (cea mai severa din 2009) si crestere cu 5% an/an in 2021 si cu 5.1% an/an in 2022.

In ceea ce priveste riscurile la adresa economiei reale in perioada urmatoare Banca Mondiala mentioneaza: posibilitatea reintensificarii pandemiei, intarzieri in procesul de vaccinare, impact mai puternic al crizei sanitare la nivelul dinamicii PIB potential si deteriorarea calitatii activelor financiare in contextul nivelului ridicat al gradului de indatorare si ritmului lent de crestere economica.

Printre masurile prioritare expertii institutiei financiare internationale recomanda: limitarea raspandirii pandemiei, protejarea categoriilor vulnerabile si accelerarea vaccinarii; identificarea punctului de echilibru dintre nivelul ridicat al datoriilor si impulsul fiscal necesar pentru sustinerea ritmului de crestere economica; atentie acordata sistemelor de sanatate si educatie si prioritizarea investitiilor in tehnologii si infrastructura verde, ameliorarea guvernantei si intensificarea transparentei si cooperarii globale.Graficul 1. Evolutia PIB-ului (%, an/an) 

Evolutia PIB-ului (procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Banca Mondiala, raportul macroeconomic mondial, ianuarie 2021

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).