18 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Previziunile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a publicat la inceputul lunii decembrie a doua editie din acest an a raportului macroeconomic, intitulata “Turning hope into reality”, care include scenariul central pentru intervalul 2020-2021 (actualizat prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare) si primele prognoze pentru 2022.

Expertii OCDE evidentiaza evolutiile pozitive din sfera vaccinurilor si perspectivele de accelerare a procesului de inoculare in 2021, cu impact pozitiv pentru relansarea economiei.

Cu toate acestea, in acceptiunea OCDE restrictiile implementate pentru contracararea crizei sanitare s-ar putea mentine si in semestrul I 2021.

Totodata, raportul atrage atentia cu privire la faptul ca relansarea economica post-pandemie va fi caracterizata prin diferente importante intre tari si sectoare.

Previziunile actualizate de expertii OCDE indica perspectiva ajustarii economiei mondiale cu 4.2% an/an in 2020, in contextulincidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica. 

PIB-ul global ar putea creste cu 4.2% an/an in 2021 si 3.7% an/an in 2022, pe fondul demararii campaniilor de vaccinare si persistentei unui mix relaxat de politici economice.

In scenariul OCDE PIB-ul SUA (prima economie a lumii) s-ar putea ajusta cu 3.7% an/an in 2020, dar ar putea creste cu dinamici anuale de 3.2% in 2021, respectiv 3.5% in 2022.

PIB-ul Chinei (a doua economie a lumii) ar putea decelera de la 6.1% an/an in 2019 la 1.8% an/an in 2020, o accelerare la 8% an/an fiind prognozata pentru 2021. OCDE previzioneaza cresterea economiei Chinei cu un ritm anual de 4.9% in 2022.

In scenariul OCDE economia Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei) va scadea cu 7.5% an/an in 2020, dar ar putea creste cu ritmuri anuale de 3.6% in 2021, respectiv 3.3% in 2022.

Expertii OCDE evidentiaza si riscurile la adresa evolutiei economiei reale pe termen scurt: dinamica crizei sanitare si eficienta procesului de vaccinare (distributia, efectele secundare, etc), cu impact pentru increderea consumatorilor; provocarile la nivelul companiilor, inclusiv nivelul ridicat al gradului de indatorare; persistenta unui climat dificil la nivelul pietei fortei de munca.

In acest context, OCDE reitereaza importanta continuarii implementarii unui mix relaxat de politici economice pentru sustinerea procesului de relansare si adoptarii rapide de reforme pentru redinamizarea relatiilor comerciale internationale pe baze multilaterale, intensificarea digitalizarii si contracararea modificarilor climatice, aspecte fundamentale pentru cresterea economica sustenabila, generatoare de oportunitati pentru toti. 


Graficul 1. Prognozele OCDE pentru evolutia PIB-ului mondial (%, an/an)

Prognozele OCDE pentru evolutia PIB-ului mondial (procente, an per an) reprezentate in grafic

Sursa: Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).