12 mai 2016

Productia industriala a accelerat la 2.9% an/an in martie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica indica cresterea productiei industriale pentru a doua luna la rand in martie, cu un ritm lunar de 0.1%. Majorarea productiei in energie&utilitati cu 4.3% luna/luna a contrabalansat scaderea productiei in ramurile prelucratoare si extractiva cu ritmuri lunare de 0.5%, respectiv 6.4%.

In dinamica an/an productia industriala a accelerat la 2.9%, cel mai bun ritm din decembrie 2015. Se noteaza accelerarea productiei in industria prelucratoare, la 4.3% an/an, sub influenta momentului favorabil la nivel de consum privat si investitii productive in Romania si in Uniunea Europeana (principalul partener economic).

Pe de alta parte, in ramurile energie&utilitati si extractiva productia a scazut cu ritmuri anuale de 1.9%, respectiv 22.3%.

In trimestrul I productia industriala a consemnat un avans de 0.6% an/an, cresterea productiei in ramura prelucratoare cu 1.8% an/an contrabalansand declinul productiei in ramurile energie&utilitati si extractiva cu ritmuri an/an de 3.9%, respectiv 17.4%.

Cele mai importante ritmuri de crestere ale productiei in perioada ianuarie-martie    s-au consemnat in ramurile: echipamente electrice (12.4% an/an), produse din cauciuc si mase plastice (12.7% an/an), hartie si produse din hartie (17.4% an/an), constructii metalice (20.7% an/an), alte produse din minerale nemetalice (32.7% an/an) si produse din tutun (49% an/an).

La polul opus, scaderi ale productiei industriale in trimestrul I au fost inregistrate in urmatoarele ramuri: reparare, intretinere si instalare masini si echipamente (-25% an/an); calculatoare si produse electronice si optice (-20.8% an/an); substante si produse chimice (-13.9% an/an).

Pe termen scurt previzionam accelerarea productiei industriale prin intermediul industriei prelucratoare (premise confirmate si de dinamica comenzilor noi), pe fondul consolidarii consumului privat si investitiilor productive in Romania si tarile Uniunii Europene. Atragem insa atentia cu privire la provocarile din industria prelucratoare, inclusiv cea a competitivitatii, mai ales in contextul evolutiei divergente salariul real vs. productivitatea muncii.   

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).