11 iunie 2015

Productia industriala a crescut cu 2.9% an/an la patru luni

Conform datelor INS producția industrială a crescut cu 2.9% an/an în perioada ianuarie-aprilie, pe fondul dinamicii industriei prelucrătoare (+3.6% an/an), susținută de avansul exporturilor (+5% an/an).

Pe de altă parte, componentele energie/utilități și extractivă au consemnat ritmuri de declin de 1.3% an/an, respectiv 4.9% an/an.

La nivelul industriei prelucrătoare ramurile cu cea mai bună performanță în primele patru luni ale anului au fost: metalurgică (+7.5% an/an), hârtie (+8.7% an/an), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (+14.8% an/an), fabricarea produselor din tutun (+20.5% an/an) și fabricarea calculatoarelor și produselor eletronice și optice (+44.9% an/an).

În analiza pe marile grupe industriale, în perioada ianuarie-aprilie 2015 se evidențiază dinamica componentelor bunuri de capital (+6.9% an/an) și bunuri de folosință îndelungată (+10.5% an/an), evoluții care confirmă procesul de relansarea a investițiilor productive (creștere cu 8% an/an în trimestrul I), dar și consolidarea momentului favorabil din sfera consumului privat (după avansul cu 4.9% an/an din primele trei luni ale anului).

Per ansamblu, datele INS privind dinamica producției industriale în aprilie și primele patru luni ale anului confirmă scenariul macroeconomic central al BT: accelerarea economiei pe termen mediu prin intermediul relansării investițiilor productive, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).