19 ianuarie 2018

Productia industriala a crescut cu 8.3% an/an la 11 luni din 2017

Datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) confirma consolidarea climatului pozitiv din industria interna la finalul anului 2017, evolutie determinata de impulsul exporturilor si de accelerarea consumului intern.

Industria a crescut pentru a doua luna consecutiv in noiembrie, cu o dinamica lunara de 0.7%, pe fondul majorarii componentelor energie/utilitati si prelucratoare cu 0.4%, respectiv 0.7%. La polul opus, industria extractiva a scazut pentru a treia luna la rând, cu 1%.

Raportat la noiembrie 2016 industria a crescut cu 9.2%, notându-se cresterea componentei prelucratoare cu 10.2% an/an. Totodata, ramura extractiva a consemnat un avans de 4.8% an/an. Pe de alta parte, componenta energie/utilitati s-a diminuat cu 1.6% an/an.

Astfel, la 11 luni din 2017 industria interna a crescut cu 8.3% an/an. Se evidentiaza majorarea ramurii prelucratoare cu 9% an/an, evolutie sustinuta de dinamica favorabila a exporturilor (in contextul climatului favorabil din Zona Euro si deprecierii cursului real efectiv al RON), precum si de accelerarea consumului intern (sub influenta mix-ului relaxat de politici economice).

In ramurile energie/utilitati si extractiva productia s-a majorat cu 1.2% an/an, respectiv 6% an/an in perioada ianuarie-noiembrie 2017.

Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale se observa cresterea productiei de bunuri intermediare (cu 10.5% an/an) si bunuri de capital (cu 12.2% an/an) la 11 luni din 2017, care exprima premise pozitive pentru ciclul investitional din industrie pe termen scurt.

Aceste perspective sunt sustinute si de dinamica industriei la un ritm peste potential in ultimele trimestre, dupa cum rezulta din estimarile econometrice elaborate.

Conform scenariului macroeconomic central BT dinamica anuala a investitiilor productive va decelera pe termen mediu (de la 3.2% in 2018 la 2.5% in 2019, respectiv 1.3% in 2020), pe fondul maturitatii ciclului economic global si rebalansarii politicii economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finantare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).