16 martie 2016

Productia industriala a scazut cu 2% an/an in ianuarie

Date publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea productiei industriale in ianuarie, pe fondul dinamicii nefavorabile a exporturilor, declinului cotatiilor internationale la titei si climatului meteo.

Astfel, raportat la ianuarie 2015 productia industriala s-a diminuat cu 2%. Pe de o parte, productia in industria extractiva a scazut cu 11.2% an/an, date fiind ajustarile determinate inclusiv de nivelul redus al cotatiilor internationale la titei si alte materii prime.

Pe de alta parte, ramura energie & utilitati a inregistrat un declin al productiei cu 8.9% an/an, evolutie explicata prin faptul ca temperaturile din ianuarie 2016 au fost mai ridicate fata de cele din ianuarie 2015.

Nu in ultimul rand, in industria prelucratoare productia s-a diminuat cu 0.8% an/an, sub influenta scaderii exporturilor (cu 1.6% an/an) (evolutie determinata de turbulentele din pietele financiare externe si de provocarile structurale din economiile emergente).

Se evidentiaza dinamica pozitiva a productiei de bunuri intermediare si de bunuri de folosinta indelungata (cresteri cu ritmuri an/an de 2.4%, respectiv 10.5%), care confirma climatul favorabil la nivel de consum privat (principala componenta a PIB), atat in Romania, dar si in Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, productia de bunuri de capital a scazut cu 2.6% an/an, data fiind intensificarea perceptiei de risc investitional la inceputul anului, aspect reflectat de turbulentele din pietele financiare internationale. Totodata, productia de bunuri de uz curent s-a redus cu 6.3% an/an.

In scenariul central ne asteptam la revenirea productiei industriale pe tendinta de crestere in perioada urmatoare. Pe termen mediu aceasta ramura a economiei va fi sustinuta de perspectivele pozitive pentru dinamica consumului intern si exporturilor.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).