20 iulie 2020

Prognozele de vara ale Comisiei Europene

La inceputul lunii iulie Comisia Europeana a publicat raportul macroeconomic interimar de vara, care include prognozele actualizate pentru 2020 si 2021, prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare mondiale si europene.

In deschiderea raportului Comisia Europeana considera ca economia mondiala si economiile europene s-au confruntat in semestrul I cu cea mai severa recesiune din perioada postbelica, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent (implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare, cu impact nefavorabil pentru activitatea economica, piata fortei de munca si lanturile de productie).

Expertii Comisiei Europene estimeaza intensificarea ritmului de declin in economia mondiala si in economia europeana in T2, aspect reflectat si de deteriorarea indicatorilor PMI, ajustarea severa a comertului international si dinamica indicatorilor de mobilitate.

Pe de alta parte, Comisia Europeana considera ca punctul culminant al crizei induse de pandemie in sfera economiei reale a fost depasit, fapt confirmat si de ameliorarea indicatorilor macro-financiari pe parcursul ultimelor saptamani, in contextul eliminarii graduale a restrictiilor sanitare si resimtirii mix-ului relaxat de politici economice (fara precedent) in implementare la nivel regional, dar si mondial (inclusiv masurile neconventionale ale bancilor centrale).

Startul relansarii economice post-pandemie este confirmat si de dinamica recenta a indicatorilor de mobilitate, poluare, consum de energie, dar si de ameliorarea semnificativa a increderii investitorilor din Germania (prima economie a regiunii).

Cu toate acestea, expertii Comisiei au revizuit in jos prognozele pentru evolutia PIB-ului Uniunii Europene in 2020 (scadere cu 8.3% an/an, comparativ cu un declin de 7.4% an/an estimat anterior) si 2021 (crestere cu 5.8% an/an, in diminuare raportat la prognoza de 6.1% an/an din luna mai).

Conform scenariului actualizat economia Zonei Euro s-ar putea ajusta cu 8.7% an/an in 2020 (fata de o scadere cu 7.7% an/an estimata anterior), o redinamizare fiind prognozata pentru 2021 (6.1% an/an, revizuire in jos de la 6.3% an/an).

Comisia atrage atentia cu privire la impactul pandemiei si consecintelor acestui soc la nivelul consumului privat (principala componenta a PIB).

Expertii Comisiei estimeaza si o scadere severa a investitiilor productive in semestrul I, urmata de o relansare lenta incepand cu semestrul II si cu un ritm mai puternic in 2021, in contextul cresterii ratei de utilizare a capacitatii instalate, nivelului redus al costurilor reale de finantare si programelor implementate de guverne pentru sustinerea companiilor.

Pe de alta parte, consumul public va avea o contributie pozitiva la dinamica anuala a PIB din 2020 si 2021, ca urmare a masurilor fiscal-bugetare si de venituri fara precedent implementate dupa incidenta pandemiei.

La nivelul cererii externe nete Comisia Europeana previzioneaza redinamizarea exporturilor si importurilor pe termen scurt, dupa ajustarea din semestrul I (perioada in care cererea si oferta mondiale s-au prabusit), scenariu sustinut de eliminarea restrictiilor sanitare si mix-ul relaxat de politici economice din principalele tari ale lumii.

In acceptiunea Comisiei Europene principalii factori de risc pentru evolutia economiei regiunii pe termen scurt constau in: posibilitatea incidentei unor noi episoade ale crizei sanitare; dificultatile cu care se confrunta companiile; deteriorarea perceptiei de risc pe pietele financiare internationale; insuficienta coordonare la nivelul UE a politicilor de raspuns la incidenta crizei sanitare; o evolutie mai nefavorabila a climatului macroeconomic mondial.

Pentru economia Romaniei specialistii Comisiei Europene prognozeaza o ajustare severa in trimestrul II, urmata de o redinamizare incepand cu semestrul II, determinata de eliminarea restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirea mix-ului relaxat de politici economice. PIB-ul Romaniei ar putea sa scada cu 6% an/an in 2020 si sa creasca cu 4% an/an in 2021 (revizuire in jos de la 4.2% an/an) in scenariul central al Comisiei Europene.

Graficul 1. Previziunile pentru dinamica PIB (%, an/an)

Previziunile pentru dinamica PIB (%, an/an) Sursa: Comisia Europeana

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).