05 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Provocari fiscal-bugetare post-pandemie

Dupa incidenta pandemiei coronavirus au fost implementate politici economice relaxate (fara precedent) pentru contracararea crizei sanitare si impactului acesteia in sferele reala si financiara ale economiei.

Estimarile recente ale Fondului Monetar International (FMI) indica un impuls fiscal implementat in contextul pandemiei (pana la jumatatea lunii septembrie) de aproximativ 20% din PIB in tarile dezvoltate si de 6% din PIB in statele emergente si cu venituri medii (volum cumulat de 11.7 trilioane dolari, ceea ce reprezinta 12% din PIB-ul mondial).

Pe de alta parte, ajustarea economiei si masurile implementate de Guverne au determinat deteriorarea severa a finantelor publice, raportul deficit bugetar/PIB fiind estimat la 12.7% in 2020 de catre FMI, cu urmatoarea distributie: 14.4% in tarile dezvoltate si 10.7% in statele emergente si cu venituri medii.

De asemenea, conform FMI ponderea datoriei publice in PIB ar putea sa creasca cu 15.7 puncte procentuale an/an la 98.7% (nivel record) in economia mondiala in 2020 (cu 20.2 puncte procentuale an/an la 125.5% in tarile dezvoltate si cu 10.1 puncte procentuale an/an la 48.9% in statele emergente si cu venituri medii).

In acest context, se poate spune ca procesul de consolidare din sfera finantelor publice reprezinta una din provocarile fundamentale pentru perioada post-pandemie.Graficul 1. Raportul datorie publica/PIB (%)

Raportul datorie publica per PIB (procente) reprezentat in grafic

Sursa: Fondul Monetar International (FMI)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).