28 decembrie 2016

Raportul credite/depozite a atins minime istorice in acest an

Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica faptul ca raportul credite/depozite neguvernamentale a atins valori minime istorice in 2016.

Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea depozitelor cu o dinamica mai puternica fata de ritmul de relansare a creditarii, sub influenta mai multor factori:

  1. majorarea veniturilor populatiei si ameliorarea pozitiei financiare a companiilor (pe fondul accelerarii cererii interne si a nivelului record al exporturilor);
  2. gradul ridicat de prudenta, atat in sfera populatiei (rata de economisire a depasit in acest an nivelul din Zona Euro), dar si la nivelul companiilor (data fiind acumularea de incertitudini de politica economica);
  3. cresterea costului de oportunitate in sfera companiilor.

Astfel, in perioada ianuarie-noiembrie 2016 soldul creditului neguvernamental total a crescut cu 1.4% ytd, la 220.6 miliarde RON. Majorarea creditului denominat in moneda nationala cu 13.8% ytd (la 125.5 miliarde RON – nivel maxim istoric) a contrabalansat ajustarea componentei valutare cu 11.3% ytd (la 95.2 miliarde RON).

Pe de alta parte, soldul depozitelor neguvernamentale a urcat cu 3.8% ytd, la 263.1 miliarde RON in intervalul ianuarie-noiembrie 2016. Depozitele denominate in moneda nationala s-au majorat cu 4.2% ytd, la 178.5 miliarde RON, in timp ce componenta valutara a consemnat un avans de 3% ytd, la 84.6 miliarde RON.

Prin urmare, raportul credite/depozite a consemnat un nivel de 83.8% la final de noiembrie (apropiat de minimul istoric inregistrat in august (83.3%)), in scadere cu 2 puncte procentuale ytd (fata de nivelul de la finele lui 2015).

Aceasta evolutie a fost determinata de ajustarea componentei valutare (credite/depozite denominate in moneda straina) cu 18.1 puncte procentuale ytd, la 112.4% (minim istoric).

Pe de alta parte, componenta RON a crescut cu 5.9 puncte procentuale ytd, la 70.3% in perioada ianuarie-noiembrie 2016.

In scenariul central BT ne asteptam la consolidarea raportului credite/depozite in zona minimelor istorice pe termen scurt. Cu alte cuvinte, previzionam persistenta excesului de lichiditate in sectorul bancar in trimestrele urmatoare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).