26 august 2020

Raportul credite-depozite in crestere la 70.9% in iulie

Date fiind evolutiile creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale raportul credite-depozite a crescut pentru a doua luna consecutiv in iulie, la 70.9% (de la 70.7% in iunie), cel mai ridicat nivel din aprilie.

Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea inregistrata pe segmentul credite-depozite in RON cu 0.6 puncte procentuale luna/luna la 75.5% (cel mai ridicat nivel din martie).

Pe de alta parte, raportul credite-depozite in valuta a continuat tendinta descendenta in iulie, consemnand un declin de 0.4 puncte procentuale luna/luna la 62.8%, nivel minim istoric.

In dinamica an/an raportul credite-depozite s-a ajustat cu 6.8 puncte procentuale in iulie: componentele RON si valuta s-au diminuat cu 3.8 puncte procentuale, respectiv 11.9 puncte procentuale.

 

Graficul 1. Evolutia raportului credite-depozite

Evolutia raportului credite-depozite

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).