03 decembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Raportul credite/depozite la minime istorice in luna octombrie

Date fiind statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind dinamica creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale raportul credite-depozite s-a ajustat de la 69.9% in septembrie la 69.1% in octombrie (nivel minim istoric, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos).

Se evidentiaza declinul inregistrat de raportul credite-depozite in valuta cu un ritm lunar de 1.2 puncte procentuale la 60.6% in octombrie.

De asemenea, raportul credite-depozite in RON a scazut cu 0.6 puncte procentuale luna/luna la 73.7%.

In dinamica an/an raportul credite-depozite s-a redus cu 7.5 puncte procentuale in octombrie: componentele RON si valuta au scazut cu 4.6 puncte procentuale, respectiv 12.7 puncte procentuale.

Graficul 1. Raportul credite-depozite

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).