25 iunie 2020

Raportul credite-depozite la minime istorice in mai

Date fiind evolutiile creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale raportul credite-depozite a continuat tendinta de scadere in mai, pana la 70.2%, cel mai redus nivel din ultimele decenii.

Se evidentiaza diminuarea inregistrata pe segmentul credite-depozite in RON cu 1.7 puncte procentuale luna/luna la 73.7%.

De asemenea, componenta credite-depozite in valuta s-a ajustat de la 65% in aprilie la 63.9% in mai.

In dinamica an/an raportul credite-depozite a scazut cu 6.3 puncte procentuale: componentele RON si valuta s-au diminuat cu 3.3 puncte procentuale, respectiv 11.6 puncte procentuale.


Graficul 1. Raportul credite-depozite
 Raportul credite-depozite
Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).