30 decembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Raportul credite-depozite la minime istorice in noiembrie

Avand in vedere datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la evolutia creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale raportul credite-depozite s-a diminuat de la 69.1% in octombrie la 68.5% in noiembrie, nivel minim istoric.

Aceasta evolutie a fost determinata de ajustarea consemnata pe segmentul credite-depozite in valuta cu 1.5 puncte procentuale luna/luna la 59.1% (minim istoric).

Raportul credite-depozite in RON s-a consolidat la 73.7% in penultima luna din 2020.

In dinamica an/an raportul credite-depozite s-a diminuat cu 6.9 puncte procentuale in noiembrie: componentele RON si valuta au scazut cu 3.8 puncte procentuale, respectiv 12.2 puncte procentuale.Graficul 1. Raportul credite-depozite 

Raportul credite-depozite reprezentat in grafic

Sursa: BNR

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).