01 septembrie 2020

Rata somajului a crescut la 5.4% in iulie

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) numarul de someri (15-74 ani) a crescut pentru a sasea luna la rand in iulie, evolutie determinata de dinamica economiei sub potential si de persistenta crizei sanitare.

Numarul somerilor a urcat cu 2.2% luna/luna si cu 33.6% an/an la 484.2 mii in iulie, nivelul maxim din septembrie 2016.

In perioada ianuarie-iulie 2020 numarul de someri s-a majorat cu 23.1% an/an.

Rata somajului s-a situat la 5.4% in iulie (in crestere de la 5.3% in iunie), cel mai ridicat nivel din septembrie 2016.

Se evidentiaza majorarea ratei somajului la barbati de la 5.6% in iunie la 6.1% in iulie, maximul din octombrie 2016.

La polul opus, rata somajului la femei s-a redus de la 5.0% in iunie la 4.5% in iulie, minimul din martie.

In intervalul ianuarie-iulie 2020 rata somajului a inregistrat un nivel mediu de 4.8% (in urcare cu 0.91 puncte procentuale an/an), cu urmatoarea distributie: 5.2% la barbati (plus 1.04 puncte procentuale an/an) si 4.2% la femei (crestere cu 0.74 puncte procentuale an/an).


Graficul 1. Numarul de someri vs. numarul de salariati 

Numarul de someri vs. numarul de salariati exprimat prin grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).