30 iunie 2015

Rata somajului a crescut la 7.1% in mai

Conform datelor comunicate de Institutul Național de Statistica numarul de someri (15-74 ani) a crescut cu 2.8% luna, respectiv cu 2.5% an/an, la 646 mii in mai, maximul de la inceputul anului 2014.

Rata somajului a crescut cu un ritm lunar de 0.2 puncte procentuale (dinamica anuala de 0.3 puncte procentuale), la 7.1% - maximul din decembrie 2013.

Consideram ca majorarea numarului de someri/ratei somajului intr-un context de accelerare a investitiilor productive pe plan intern poate fi explicata de cresterea salariilor si de intensificarea procesului de fiscalizare in economia informala.

Conform scenariului central revizuit rata medie anuala a somajului ar putea stagna la 6.8% in 2015, urmand sa scada gradual, la 6.4% în 2016, respectiv 5.9% in 2017.

Printre riscurile care pot afecta dinamica pietei fortei de munca pe termen scurt/mediu mentionam: criza elena – un deznodamant anti-european putand sa afecteze nefavorabil climatul investitional din regiune; rigiditatea companiilor in ceea ce priveste crearea de locuri de munca.

 

Rata somajului

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).