09 ianuarie 2017

Rata somajului a scazut la 5.7% in noiembrie, minimul din 2008

Astazi Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia pietei fortei de munca in luna noiembrie 2016.

Datele INS indica scaderea numarului de someri (15-74 ani) cu un ritm lunar de 0.24%, la 521.2 mii, un nivel minim istoric.

In dinamica an/an numarul somerilor s-a redus cu 14.1% in noiembrie si cu 12.3% in perioada ianuarie-noiembrie 2016, evolutie determinata de ciclul investitional post-criza si de masurile de fiscalizare mai activa a economiei.

Rata somajului s-a redus de la 5.8% in octombrie la 5.7% in noiembrie, nivelul minim de la finalul anului 2008. Rata somajului la barbati a scazut de la 6.6% in octombrie la 6.5% in noiembrie, iar componenta feminina s-a diminuat cu 0.1 puncte procentuale luna/luna, la 4.7% in noiembrie (minimele din 2008).

In dinamica an/an rata somajului s-a redus cu 0.9 puncte procentuale in noiembrie. Componenta feminina a scazut cu 1 punct procentual, iar rata somajului la barbati a scazut cu 0.8 puncte procentuale.

Astfel, la 11 luni din 2016 rata medie a somajului s-a redus cu 0.7 puncte procentuale an/an, la 6.1%. La femei rata somajului a scazut cu 0.8 puncte procentuale an/an la 5%, iar componenta masculina a consemnat un declin cu 0.6 puncte procentuale la 6.8%.

In 2016 piata fortei de munca a fost influentata de:

  1. ciclul investitional post-criza (stimulat de mix-ul de politici economice si de cresterea costului de oportunitate);
  2. momentul favorabil din sfera consumului privat si masurile de fiscalizare mai activa a economiei;
  3. redinamizarea migratiei populatiei active (inclusiv intre regiunile tarii);
  4. majorarea salariilor;
  5. persistenta asimetriilor structurale.

Conform scenariului central BT tendinta de scadere a ratei somajului se va mentine in trimestrele urmatoare, insa ritmul de declin va fi dependent de o serie de factori, printre care dinamica salariilor. Rata medie anuala a somajului structural ar putea sa scada la 5.8% in 2017, 5.6% in 2018, respectiv 5.5% in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).