03 august 2015

Rata somajului a scazut la 7% in iunie

Institutul National de Statistica (INS) a publicat evolutia numarului de someri si a ratei somajului in luna iunie si prima jumatate a anului curent.

Datele INS indica scaderea numarul de someri (15-74 ani) cu un ritm lunar de 0.5% in iunie, la 642 mii. In semestrul I numarul mediu lunar de someri s-a redus cu 0.6% an/an, la 632.7 mii.

Astfel, rata somajului a scazut cu 0.1 puncte procentuale luna/luna, la 7%, evolutie determinata de declinul ratei somajului la femei (de la 6.2% in mai la 5.9% in iunie). Rata somajului in randul barbatilor a urcat cu 0.1 puncte procentuale, la 7.9%.

Se poate spune ca numarul de someri si rata somajului s-au corectat usor in iunie, dupa maximele din ultimele trimestre (consemnate in mai). Aceasta dinamica reflecta accelerarea economiei, mai ales a sectoarelor influentate de reducerea TVA de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie, fapt confirmat de scaderea ratei somajului la femei (ponderea acestora in forta de munca din ramurile agro-alimentare si servicii de alimentatie este ridicata).

Cresterea ratei somajului la barbati este determinata de majorarea salariilor si de intensificarea procesului de fiscalizare a economiei gri.

Pe termen mediu ne asteptam la scaderea ratei somajului, pe fondul perspectivelor de accelerare economica prin intermediul investitiilor productive.

 

Rata somajului

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).