02 septembrie 2015

Rata somajului a stagnat la 6.8% in iulie

Statisticile comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea numarului de someri (15-74 ani) cu un ritm lunar de 0.5%, la 630 mii in iulie.

Mentionam faptul ca INS a revizuit in scadere evolutia numarului de someri pentru perioada aprilie – iunie. Incorporand aceste revizuiri, numarul mediu lunar de someri s-a situat la 733.6 mii in intervalul ianuarie – iulie, in scadere cu 1.1% an/an.

Rata somajului a stagnat la 6.8% in iulie, nivel la care se situeaza inca din luna martie 2015. Stagnarea ratei somajului in ultimele luni exprima faptul ca accelerarea economiei este contrabalansata de majorarea salariilor si de o fiscalizare mai prudenta a economiei.

Intre iulie 2014 si iulie 2015 rata somajului la barbati a crescut cu 0.5 puncte procentuale (la 7.8% - maximul din decembrie 2013), in timp ce rata somajului la femei a scazut cu 0.5 puncte procentuale (la 5.6% - minimul din vara anului 2009).

Aceste evolutii divergente pot fi explicate de influenta urmatorilor factori: majorarea salariilor in economie; fiscalizarea mai atenta a economiei informale; accelerarea economiei; reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie).

Conform estimarilor econometrice pe care le-am elaborat, in prezent, rata somajului este foarte aproape de nivelul structural (care consemneaza minimul din primavara anului 2010, inainte de majorarea TVA la 24%).

 

Rata Somajului

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).