02 noiembrie 2015

Rata somajului a stagnat la 6.8% in septembrie

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) numarul somerilor a crescut cu 0.1% luna/luna (respectiv 1.2% an/an), la 626.5 mii in septembrie.

In perioada ianuarie-septembrie numarul mediu lunar de someri s-a redus cu 0.7% an/an, la 628.2 mii, pe fondul relansarii investitiilor productive in economie.

Rata somajului s-a consolidat la 6.8% in septembrie, avansul componentei masculine cu un ritm lunar de 0.1 puncte procentuale, la 7.9% (maximul din iunie 2013) fiind contrabalansat de declinul componentei feminine, cu 0.2 puncte procentuale luna/luna, la 5.4% (minimul din vara anului 2009).

In perioada ianuarie-septembrie rata medie a somajului a consemnat un nivel de 6.82%, in scadere de la 6.86% in acelasi interval din 2014.

Apreciem ca evolutia pietei fortei de munca in ultima perioada a fost influentata de incidenta unor forte contradictorii: relansarea investitiilor in economie vs. majorarea salariilor; reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie vs. intensificarea activitatilor de fiscalizare.

In scenariul macro-econometric central ne asteptam ca accelerarea economiei sa se reflecte in scaderea ratei somajului in orizontul 2015-2018. Conform previziunilor BT rata medie anuala a somajului s-a putea reduce la 6.8% in 2015, 6.5% in 2016, 6.2% in 2017, respectiv 5.9% in 2018.

Rata somajului

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).