04 septembrie 2020

Rata somajului din SUA a continuat sa scada in luna august

Conform datelor publicate de Departamentul Muncii (Bureau of Labor Statistics) din Statele Unite climatul din piata fortei de munca a continuat sa se amelioreze in luna august.

Cu toate acestea, ritmul procesului de ameliorare s-a temperat, pe fondul persistentei crizei sanitare.

Prima economie a lumii a creat 1.37 milioane noi locuri de munca in august, dinamica in atenuare de la 1.73 milioane in luna iulie.

Cele mai multe noi locuri de munca au fost generate de sectorul public (344 mii), in contextul organizarii recensamantului din 2020.

Totodata, comertul cu amanuntul a creat 249 mii noi locuri de munca luna trecuta, pe fondul redinamizarii consumului privat (principala componenta a PIB).

Printre ramurile economiei care au consemnat o crestere ridicata a locurilor de munca in august se mentioneaza si activitatile profesionale si serviciile de afaceri (197 mii), HORECA (174 mii), educatia si sanatatea (147 mii), transportul si depozitarea (78 mii), alte servicii (74 mii) si serviciile financiare (36 mii).

La finalul lunii trecute numarul de locuri de munca din SUA se situa cu 11.5 milioane sub cel inregistrat inainte de incidenta socului pandemic.

Rata somajului a scazut pentru a patra luna consecutiv in august, la 8.4% (de la 10.2% in iulie) si s-a situat la un nivel mediu de 8.7% in primele opt luni din 2020.

Statisticile BLS indica si majorarea salariului orar in sectorul privat cu 0.4% luna/luna si cu 4.7% an/an la 29.47 dolari in august.

Aceste evolutii au fost determinate de eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice si redinamizarea comertului international.

Ne asteptam la continuarea procesului de ameliorare din piata fortei de munca in trimestrele urmatoare, pe fondul intrarii economiei in ciclul post-pandemie si persistentei unui mix relaxat de politici economice.Rata somajului in SUA (%)

Rata somajului in SUA (procente) exprimata in grafic

Sursa: Departamentul Muncii din SUA

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).