06 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Rata somajului din SUA a continuat sa scada in octombrie

Datele publicate de Departamentul Muncii din SUA la inceput de noiembrie indica ameliorarea climatului din piata fortei de munca pentru a sasea luna consecutiv in octombrie, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice.

Astfel, prima economie a lumii a creat 638 mii noi locuri de munca in octombrie, in decelerare comparativ cu nivelul de 672 mii din septembrie, dar peste estimarile pietei (600 mii).

Ramurile ciclice ale economiei au generat cele mai multe locuri noi de munca luna trecuta, confirmandu-se intrarea intr-un nou ciclu economic: HORECA (cel mai afectat de incidenta crizei sanitare si persistenta acesteia) (271 mii), servicii profesionale si de afaceri (208 mii), comert cu amanuntul (104 mii) si constructii (84 mii).

La final de octombrie numarul de locuri de munca din SUA se situa cu 10.1 milioane sub cel inregistrat inainte de incidenta pandemiei.

In primele 10 luni din 2020 numarul de locuri de munca din SUA s-a redus cu 9.6 milioane, ca urmare a incidentei crizei sanitare si consecintelor acestui soc fara precedent.

Rata somajului a scazut de la 7.9% in septembrie la 6.9% in octombrie, cu mult sub estimarile pietei (7.7%).

La 10 luni din 2020 rata medie a somajului s-a situat la 8.4%, in crestere de la 3.7% in perioada similara din 2019.

Cele mai recente prognoze Bloomberg indica perspectiva scaderii ratei medii anuale a somajului de la 8.3% in 2020 la 6.7% in 2021 si 5.5% in 2022.Graficul 1. Rata somajului in SUA 

Rata somajului in SUA reprezentata in grafic

Sursa: Departamentul Muncii din SUA

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).