05 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Rata somajului din SUA a continuat sa scada in septembrie

Conform Departamentului Muncii (Bureau of Labor Statistics) din SUA climatul din piata fortei de munca a continuat sa se amelioreze in septembrie, tendinta influentata de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare, partial contrabalansat de intensificarea pandemiei.

Prima economie a lumii a creat 661 mii noi locuri de munca in septembrie, cele mai dinamici ramuri fiind HORECA (318 mii), comertul cu amanuntul (142 mii), sectorul medical (108 mii), serviciile profesionale si de afaceri (89 mii), transportul si depozitarea (74 mii), industria prelucratoare (66 mii) si sectorul financiar (37 mii).

Astfel, la final de septembrie numarul de locuri de munca din SUA se situa cu 10.7 milioane sub cel inregistrat in februarie, luna de dinainte de incidenta pandemiei.

In perioada ianuarie-septembrie numarul de locuri de munca din SUA s-a redus cu 10.3 milioane, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent.

Rata somajului a scazut pentru a cincea luna consecutiv, de la 8.4% in august la 7.9% in septembrie.

La noua luni din 2020 rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 8.6%, in urcare de la 3.7% in intervalul similar din 2019.

De asemenea, statisticile BLS indica si cresterea salariului orar in sectorul privat cu 0.1% luna/luna si cu 4.7% an/an la 29.47 dolari in septembrie.

Conform celor mai recente prognoze disponibile pe Bloomberg rata medie anuala a somajului ar putea sa scada de la 8.5% in 2020 la 6.9% in 2021, respectiv 5.6% in 2022.Graficul 1. Rata somajului in SUA (%)

Rata somajului in SUA (procente) reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).