10 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Rata somajului din SUA in scadere in noiembrie

Datele publicate de Departamentul Muncii din SUA la inceput de decembrie indica continuarea procesului de ameliorare a climatului din piata fortei de munca in noiembrie, in pofida intensificarii pandemiei, evolutie determinata de mix-ul relaxat de politici economice si de stirile pozitive din sfera vaccinurilor.

Prima economie a lumii a creat 245 mii noi locuri de munca luna trecuta, in decelerare de la 610 mii in octombrie.

Ramurile economiei care au generat cele mai multe noi locuri de munca in noiembrie au fost: transport si depozitare (145 mii), servicii profesionale si de afaceri (60 mii), sanatate (46 mii), HORECA (31 mii), constructii (27 mii), industria prelucratoare (27 mii) si servicii financiare (15 mii).

La polul opus, numarul de locuri de munca a scazut in comertul cu amanuntul (cu 35 mii) si in sectorul public (cu 99 mii) in noiembrie.

Astfel, in perioada ianuarie-noiembrie numarul de locuri de munca din SUA s-a diminuat cu 9.4 milioane, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Rata somajului a scazut pentru a saptea luna consecutiv, de la 6.9% in octombrie la 6.7% in noiembrie.

In intervalul ianuarie-noiembrie rata somajului a inregistrat un nivel mediu de 8.2%, in crestere raportat la nivelul inregistrat in perioada similara din 2019 (3.7%), in contextul pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Prognozele Bloomberg exprima perspectiva scaderii ratei medii anuale a somajului de la 8.2% in 2020 la 6.3% in 2021, respectiv 5% in 2022.

 

Rata somajului in SUA (%)


Sursa: Departamentul Muncii din SUA


un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).