03 august 2020

Rata somajului in consolidare in iunie

Conform Institutului National de Statistica (INS) numarul de someri (15-74 ani) a crescut pentru a cincea luna consecutiv in iunie, cu 0.7% raportat la mai, la 466.6 mii, nivelul maxim din iunie 2017.

In dinamica an/an numarul somerilor s-a majorat cu 36.1% in iunie si cu 20.1% in semestrul I, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Pe de alta parte, rata somajului a stagnat la 5.2% in iunie, cel mai ridicat nivel din decembrie 2016.

Se evidentiaza declinul ratei somajului la barbati de la 6.1% in mai la 5.5% in iunie, evolutie care confirma perspectiva redinamizarii investitiilor productive si intrarii in ciclul economic post-pandemie, sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de majorarea investitiilor publice.

Rata somajului la femei a crescut de la 4% in mai la 5% in iunie, maximul din mai 2016.

Astfel, in prima jumatate a anului curent rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 4.6%, in urcare cu 0.8 puncte procentuale an/an.

Rata somajului la barbati s-a majorat cu un punct procentual an/an la 5.2%, iar rata somajului la femei a crescut cu 0.5 puncte procentuale an/an la 3.9% in perioada ianuarie-iunie 2020.

Consideram ca incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent vor fi contrabalansate de masurile de politica economica implementate in ultimele luni (inclusiv cele privind somajul tehnic), cresterea gradului de flexibilitate pe piata fortei de munca si perspectivele de intrare intr-un nou ciclu economic pe termen scurt.

Graficul 1. Evolutia ratei somajului pe componente (%) 
Evolutia ratei somajului pe componente (%)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).