06 iulie 2016

Rata somajului in crestere dupa majorarea salariilor

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea numarului de someri si a ratei somajului in mai. Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de majorarea semnificativa a salariilor: salariul minim pe economie a urcat cu peste 19% la 1,250 RON de la 1 mai, iar dinamica anuala a salariului mediu net real a accelerat la peste 15% in ultimele luni. Totodata, piata fortei de munca a resimtit in mai si intensificarea factorilor de risc investitional (externi si interni).  

Numarul de someri (15-74 ani) a urcat cu 1.5% luna/luna la 581.2 mii in mai, cel mai ridicat nivel din ianuarie.

In dinamica an/an numarul somerilor s-a redus cu 6.6% in mai si cu 7.4% in primele cinci luni ale anului curent.

Rata somajului a urcat cu un ritm lunar de 0.2 puncte procentuale, la 6.6% in mai. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de majorarea ratei somajului la femei cu 0.3 puncte procentuale luna/luna la 5.6% (componenta feminina este cea mai expusa la salariul minim pe economie). Rata somajului la barbati a crescut cu doar 0.1 puncte procentuale luna/luna la 7.3%.

In dinamica anuala rata somajului a scazut cu 0.2 puncte procentuale in mai si cu 0.4 puncte procentuale in primele cinci luni ale anului.

Consideram ajustarea pietei fortei de munca pe parcursul lunii mai drept normala, dat fiind decalajul dintre evolutia numarului de someri si dinamica salariului mediu net real (acesta a atins cel mai ridicat nivel din perioada pre-criza, dupa cum se poate nota in graficul de mai jos).

Incorporand evolutiile recente am revizuit previziunile pe termen mediu privind rata medie anuala a somajului. Conform noilor prognoze acest indicator se va reduce de la 6.8% in 2015 la 6.5% in 2016, 6.3% in 2017, respectiv 6.1% in 2018.

Factorii de risc pentru acest scenariu constau in: climatul macro-financiar global si european (inclusiv votul pro-Brexit); configuratia politicii economice pe plan intern (indeosebi politica fiscal-bugetara, politica de venituri si reformele structurale) (cu impact asupra costurilor de finantare si politicilor investitionale ale companiilor).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).